Web Sitelerinde Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Web sitesi güvenliği, günümüzde sürekli gelişen teknoloji koşulları altında oldukça karmaşık bir konu haline gelmiştir. Web sitesi güvenliğini sağlamak, riskleri azaltmak yerine sürekli kontrol etmeyi gerektiren bir durumdur. Bu durum sistematik bir yaklaşım olmakla beraber kimi zaman oldukça zahmetli bir iş olabilir. Güvenliği sağlayabilmek için sisteme bütünsel olarak bakabilmek ve savunma stratejisi ile yaklaşmak gereklidir.
Web Sitesi Güvenliği Nedir
Web sitesi güvenliği, bir web sitesini siber saldırılardan korumak için alınması gereken önlemlerdir. Web sitesi güvenliğini sağlamak sürekli işleyen bir süreç olmakla beraber web sitesini yönetmenin en önemli adımlarından biridir.
Web Siteleri Neden Saldırıya Uğrar ya da Hacklenir?
Site sahipleri, sahip oldukları web siteleri daha küçük olduğu ve daha az kitle çektiği için saldırıya uğramayacağını düşünürler, fakat bu yanılgı oldukça yanlıştır. Bilgisayar korsanları, bilgi çalabilmek ve sabotaj yapabilmek için her ne kadar büyük siteleri seçseler de, diğer hedefleri için küçük siteleri de seçebilmektedirler.
Web sitelerini hacklemenin çeşitli amaçları vardır. Genel olarak bu amaçları sıralayacak olursak:
- Site ziyaretçilerini istismar etmek.
- Sunucu kaynaklarını kötüye kullanmak.
- Botları ve tarayıcıları kandırmak.
- Sunucuda depolanan bilgileri çalmak.
- Bu amaçlar doğrultusunda birçok bilgisayar korsanı, web sitelerine saldırılar düzenlemektedirler.
Web Sitesi Saldırı Çeşitleri Nelerdir?
Web sitelerinde bulunan açıklardan ya da korsanların kullandığı belli başlı tekniklerden ötürü çeşitli web sitesi saldırı yöntemleri bulunmaktadır. Gelin hep beraber bu çeşitlere bir göz atalım.
Otamatik Web Sitesi Saldırıları
Yapılan otomatik saldırılar, genel olarak sitelerin büyük bir alt kümesini etkilemek için bilinen güvenlik açıklarından yararlanmayı hedefler. Otomatik saldırılar tamamen fırsata dayalı saldırılardır. Bilinenin aksine otomatik saldırılar, erişim kolaylığı nedeniyle hedefli saldırılardan çok daha yaygındır.
CMS Güvenlik Hususlarından Kaynaklı Saldırılar
Wordpress, Magento, Drupal ya da Joomla gibi açık kaynaklı bir içerik yönetim sisteminin (bunlara CMS denilmektedir) kullanımı ile ortalama bir site sahibinin hızlı bir şekilde çevrimiçi olması daha kolay bir hale geldi. Bu platformlar eklentiler, temalar gibi güncellemeler sağlarken bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği güvenlik açıkları sağlamaktadır.
Dos/DDos Saldırıları
Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırıları, müdahale edilemeyen bir internet saldırısıdır. Hedeflenen siteyi çökertmek için sunucuyu ya da uygulamayı sahte trafikle doldurarak yapılır.
Web Sitesi Güvenlik Fiyatları
Web sitesi güvenlik fiyatları, yapılan saldırı çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebepten ötürü, site sahibi için net ve sabit bir fiyat vermek doğru değildir. Web sitesi güvenlik fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.