Günümüzde sosyal medya, blog sayfaları ve hayran sayfaları oluşturmak oldukça kolay. Bununla birlikte dijital ortamda marka ve tüketiciler arasında sürekli bir etkileşimden de söz edebiliriz. Ancak tüm bu imkanlara ulaşmak, kısa bir süre önceye kadar son derece zordu.
Bu yazıda internetin evriminde önemli bir mihenk taşı olabilecek web 4.0 kavramından bahsedeceğiz. Bilgiye ve sonsuz içeriğe ulaşmanın her geçen gün daha da kolaylaştığı bir dünyada internetin yeni durağı web 4.0 bize ne vaat ediyor?
Web 4.0 nedir?
Web 4.0 kavramı, internet evrimindeki dördüncü aşamayı ifade eder. Web 4.0, internetin gelişim sürecindeki şimdiki aşamasıdır. İnternetin kullandığımız ilk versiyonlarının aksine yapay zeka destekli bir altyapıyı kullanır. Yapay zeka algoritmaları insanlar gibi akıl yürütebilir, en iyi ve en ideal bilgiyi kullanıcılara sunabilir.
Bu fonksiyonun web sistemi ile uyumlu bir şekilde çalışması ise yeni fırsatların insanların kullanımına verilmesi anlamına gelir. Web 4.0 kavramı, bu sistemi benimseyerek internet teknolojilerini daha kaliteli hale getirecek yeni bir çağın başlangıcı olarak görülmektedir.
Ne işe yarar amacı nedir?
Web 4.0 teknolojisinin amacı, her gün kullandığımız web bilgi sistemine daha yüksek düzeyde zeka eklemektir. Bu da daha kaliteli ve daha hızlı bir bilgi sistemine erişmemiz anlamına gelmektedir. Bilgiye ulaşırken artırılmış gerçeklik ve büyük veri web teknolojilerinden yararlanma konusunda büyük bir rol oynamaktadır.
Web 4.0 dijitalleşen dünyada yapay zekanın varlığını iyiden iyiye hissettiren bir uygulamadır. Makinelerin insan zihniyle paralel olarak ilerlemesine olanak verecek olan web 4.0, insan gibi öğrenme becerisine sahip bir algoritmayı temsil etmektedir. Geliştirme, güncelleme ve yenileme gibi özelliklere sahip olmasından dolayı insanların kaliteli bilgiye daha hızlı ve daha doğru bir şekilde ulaşma imkanı verecek olan bir teknolojidir. Sözün özü, insana evrenin tüm bilgilerini daha pratik bir biçimde verme potansiyelini taşıyan Web 4,0, dijital dönemin fırsatlarından çok daha verimli olarak yararlanma şansı sunmaya hazırlanmaktadır.
Web 1.0 nedir?
Web 1.0 kavramı, World wide web teknolojisinin dizayn edildiği ilk seviyedir. 1995 yılı, bu aşamanın başladığı yıl olarak bilinmektedir. Şimdiki teknolojiye göre düşündüğümüzde internetin en ilkel dönemlerine denk gelen bu aşama, kendi zamanına göre oldukça ilerici bir versiyondu. İnsanların internet ile tanışması demek olan web 1.0, yalnızca gözlem imkanı sunuyordu. Kullanıcılar, kendi özgün içeriklerini oluşturamıyor ve yalnızca kısıtlı bir internet bilgisine ulaşabiliyordu.
Web 2.0 nedir?
Daha verimli sunucuların geliştirildiği ve internette gezinme hızının arttığı, internetin ikinci evrim dönemini ifade eden bir kavramdır. 2000 ve 2010 yılları arasında süren bu dönemin en belirgin özelliği, insanlara edilgenlikten etkenliğe geçiş imkanı vermesidir. Web 2.0 dönemi ile artık insanlar yalnızca interneti bilgi almak için kullanmıyor; aynı zamanda da kendi özgün içeriklerini oluşturabiliyorlardı. Facebook, Twitter gibi günümüzün sosyal medya uygulamalarının ortaya çıkmaları bu döneme denk gelmektedir.
Web 3.0 nedir?
İnternet evriminin üçüncü aşamasını temsil eden web 3.0, 2010 ve 2020 yılı arasındaki internetin kullanım anlayışını ifade eder. Bilgi toplamak ve tavsiyelerde bulunmak için algoritmaların kullanıldığı bir dönemdir. Reklam ve pazarlama dünyasında büyük bir devrim yaratan web 3.0, kişiye özel hazırlanan içeriklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İnternet kullanımında yapay zeka teknolojisinin iyiden iyiye hissedildiği bu dönem, web 4.0 dönemi için bir altyapı niteliği taşımaktadır.
Web 4.0 avantajları neler?
Web 4.0 teknolojisinin en önemli özelliği, web ve kullanıcılar arasındaki ilişkiyi daha büyük ve daha kişisel hale getirmesidir. Bu ilişkinin güçlenmesinde en önemli faktör, yapay zeka algoritmalarıdır. İnsan gibi düşünebilen algoritmalar, insanların ne istediklerini bilecek ve en doğru içerikleri bireylerin kullanımına sunacaktır.
Bu bağlamda web 4.0 kavramının önemli avantajlarından bahsedebiliriz: İşte bu avantajlar:
- Kullanıcı deneyimini optimize ederek sanal asistan kullanımının genişlemesi
- İnsanların müdahalesine gerek olmadan akıllı ev aletlerinin hayatımıza girmesi
- E-ticarette sanal gerçeklik teknolojilerinin geliştirilmesi ve ürün sunumlarının daha kolay hale gelmesi
- İşletmelerin müşteri memnuniyetini artırmaları için önemli bir fırsata kavuşması
- Web 4.0 entegrasyonun ev gözetim, kamera gibi hayatımızı ilgilendiren güvenlik sistemlerine adapte edilmesi ve böylece kişisel güvenlik konusunda teknolojiden yararlanılması
- İnsanların internet üzerinde istemediği içeriklerden uzaklaşma fırsatı vermesi
Birçok uzman ve teknoloji yazarı, web 4.0 kavramını simbiyotik web sistemi olarak tanımlamaktadır. Bunun nedeni web 4.0’ın insanlar ve makineler/yapay zeka arasında sürekli bir etkileşim yaratacak olmasıdır. Bu durumun da teknolojinin insan hayatındaki yerini ve sağladığı faydaları daha da güçlendirmesi beklenmektedir.
İnternet Dünyasında Yeni Dönem: Web 4.0
Web 4.0 kavramı, yalnızca dijitalde yaptıklarımızı değil; aynı zamanda yakın çevremize de etkileyeceğe benziyor. Bu durumu fırsata çevirerek teknolojinin avantajlarından yararlanmak için web 4.0 kavramına uyum sağlamak (web tasarım ve dijital pazarlama teknolojileri vb.) son derece önemli. Bilgiye ulaşma ve içerik oluşturma gibi edimlerin yanı sıra günlük davranışlarımızı daha pratik hale getirmeye hazırlanan web 4.0’ın yeni bir çağın müjdecisi olduğunu ifade edebiliriz.